Waarom P.A. 6.6 kabelbinders dé oplossing zijn bij de bekabeling van uw zonnepaneel installatie
Door Samina Subhani
Geplaatst op 19 juli 2021
9

Bij de installatie van zonnepanelen gebruikt u als installateur kabelbinders om de bekabeling onder de panelen te bundelen. Omdat de bekabeling een belangrijke rol speelt wilt u de kans op schade minimaliseren zodat de output van de panelen optimaal blijft. Vandaar dat vragen als: ‘welke kabelbinders moet ik gebruiken bij de installatie van zonnepanelen?’ of: ‘Hoelang is de levensduur van kabelbinders in de buitenlucht?’’ vaak voorkomen. Hoe vaak moet u ze daarnaast controleren en is er een beter alternatief dan een reguliere nylon tie-wrap? Dat is er tegenwoordig zeker, in de vorm van P.A 6.6 kabelbinders.

Waarom normale tie wraps niet geschikt zijn voor zonnepanelen installaties

Als u als installateur zonnepanelen op een dak bevestigt, heeft u enkele opties met betrekking tot het kabelmanagement. In het verleden zijn bijvoorbeeld verschillende soorten kabelbinders gebruikt, maar het is van groot belang om rekening te houden met het feit dat de bekabeling en de binders blootgesteld zullen worden aan allerlei externe variabelen. Denk hierbij aan zonlicht en daarbij uv-straling, water, zuren en wind. Installeert u zonnepanelen nabij de zee? Dan kunnen zouten in de lucht ook van invloed zijn op de installatie.
Lees ook: Wat is overspanning en hoe ontstaat het?
Terwijl een simpele kabelbinder als een tie-wrap na enkele jaren onder dergelijke omstandigheden vergaan zal zijn, wilt u kunnen garanderen dat de kabelbinders van uw klant langer dan dat veilig zullen blijven. Om die reden werkten velen in het verleden met P.A. 11 of 12 binders en wordt er tegenwoordig veel gekozen voor PA 6.6 binders.

P.A. 11 of 12 kabelbinders en P.A. 6.6 kabelbinders, wat is het verschil?

Wanneer we spreken over PA 6.6. kabelbinders hebben we het over binders die gemaakt zijn van Nylon Polyamide 6.6. Dit is een materiaal dat dankzij zijn moleculaire structuur minder vocht opneemt en een smeltpunt heeft van ongeveer 260 graden hetgeen een grondstof oplevert dat erg goed bestand is tegen thermische omstandigheden. De kabelbinders hebben een trekweerstand van 8,1 kilo, zijn halogeenvrij en hebben een vlamweerstand UL 94 klasse V2. 
Polyamide 11 daarnaast, ook wel PA11 of Nylon 11, genoemd is een grondstof die al jaren als industriestandaard geldt. Polyamide 11 en 12 verschillen op het eerste gezicht weinig van elkaar, toch zijn er zeer kleine verschillen te ontdekken op chemisch gebied. PA11 is daardoor bijvoorbeeld net even beter bestand tegen temperatuurverschillen ten opzichte van PA 12. Zo kan Polyamide 11 tegen temperaturen tussen -40 en 150 graden. Daarentegen zijn zowel PA12 als PA11 minder weersbestendig dan PA6.6.

Duramotion en kabelbinders van EMC-direct

Bij Duramotion bieden we de P.A. 6.6 kabelbinders van onze Duitse partner EMC Direct aan. De premium kabelbinders worden allen gemaakt van hoogwaardig P.A.6.6 en kunnen niet zomaar worden geopend na sluiting. De banden van polyamide 6.6 zijn perfect voor toepassingen in verschillende bedrijfstakken en industrieën zo ook voor de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen. 
Ben jij als installateur ook op zoek naar de producten van de hoogste kwaliteit voor uw klanten? Bij Duramotion helpen we u met totaaloplossingen en daarbij met het bereiken van uw specifieke doelen. Zo heeft u altijd een partner waarmee u het beste resultaat voor uw klanten realiseert. Vragen over kabelbinders of andere producten? Neem vrijblijvend contact met ons op!