3 gouden ondernemerstips voor solar installateurs
Door Samina Subhani
Geplaatst op 11 februari 2021
duramotion header 1 scaled

Wat kan een goede solarteur doen om zijn bedrijfsvoering en/of installatiewerkzaamheden nóg efficiënter te laten verlopen? Wij spraken 3 van onze succesvolste klanten en vroegen naar hun gouden ondernemerstips. 

1. Stel moeilijke beslissingen nooit uit

Ondernemen is keuzes maken. Zeker in de installatiebranche. Je hebt meerdere teams voor je werken en er lopen geheid dingen mis. Maar hoe jij daarmee omgaat bepaalt het succes van jouw onderneming. 

Laat nooit losse eindjes achter. Wanneer schade is ontstaan of wanneer een project niet goed is verlopen; LOS HET METEEN OP. Wanneer je  problemen meteen adequaat oplost is de klant vaker dankbaarder en meer tevreden, dan wanneer je het in 1 keer goed doet!

Want, wanneer je het niet meteen oplost,  heb je een ontevreden klant en wordt dat bij iedereen in de hele buurt verkondigd. Hierdoor gaat je reputatie naar de knoppen! Voorkomen dus!

Het aansturen van personeel is een flinke uitdaging. Sommige jongens zijn niet op het niveau dat je verlangt, terwijl je wel veel energie stopt in hun eisen en wensen. Dat kan frustrerend zijn, zeker wanneer het leidt tot vervelende situaties op de werkvloer. Spendeer je energie daar waar het de meeste toegevoegde waarde heeft en laat eventuele ‘rotte appels’ in het bedrijf gaan. Investeer daarentegen in diegenen die potentieel tonen en bied doorgroeimogelijkheden in voorbeeldfuncties, zoals voorman.

 

2. Zet jouw solar installatiebedrijf in de (online) etalage

Ook al heb je een goed product en en een goede service, als de mensen niet van je bestaan weten, heb je er niks aan. 

Hoe zorg jij ervoor dat jij een doorlopende stroom aan nieuwe opdrachten krijgt? Krijg je al jouw opdrachten binnen via je netwerk? Of wil je het nog groter aanpakken?

Wees dus zichtbaar. Offline maar ook online. Investeer in een professionele website en zet daar mooie referentieprojecten op. Investeer ook in lokaal (online) adverteren; naamsbekendheid is heel belangrijk voor een goede doorstroom van projecten. 

Besteed daarnaast aandacht aan goede nazorg bij je klanten. Feliciteer ze met de oplevering, via een klein kaartje of presentje. Houdt jaarlijks contact met bestaande klanten, en geef ze bijv. een korting op jaarlijkse inspectie als zij nieuwe klanten aandragen.

 

3. Werk slimmer, niet harder.

Je bent dag in, dag uit keihard bezig jouw onderneming draaiende te houden. Je werkdruk is torenhoog en bent elke dag laat thuis. Jij bent als ondernemer tenslotte eindverantwoordelijk voor  de zaak. Maar hoe voorkom je dat je niks aan je inspanning overhoud? 

Stop tijd en geld in goed voorraadbeheer. Zo zorg jij dat je voor elke klus altijd alles op tijd op locatie krijgt.

Ga op zoek naar leveranciers die een breed assortiment dragen. Wanneer je alle benodigdheden bij één of enkele leveranciers bestelt bespaart dat veel tijd (en geld) op inkoop en communicatie. Jouw leverancier kan zo ook meedenken over de benodigde materialen voor specifieke klussen en kan daarbij eventueel spoedleveringen verzorgen. Jouw leverancier is er immers om jou te ontzorgen. Maak daar dan slim gebruik van.

 

Meer weten over Duramotion? Bekijk wat wij voor solar installateurs kunnen betekenen.