Wat is overspanning en hoe ontstaat het?
Door Samina Subhani
Geplaatst op 2 maart 2021
sun blog lightning

Wanneer de spanning in een elektrische installatie significant hoger wordt dan de nominale netspanning, dan spreken we van overspanning. In Nederland is de nominale netspanning 230 Volt. De nominale netspanning is een belangrijke waarde, want alle elektrische apparaten en elektrotechnische installaties zijn ontworpen om goed te functioneren bij deze spanning. Zo ook de omvormer van een PV-installatie.

Verschillende merken en maten omvormers

PV-installaties dienen beschermt te worden tegen overspanning

Hoe ontstaat overspanning

Overspanning kan leiden tot onherstelbare schade aan apparatuur en installaties én kan zelfs leiden tot brandgevaar! De vier belangrijkste oorzaken van overspanning zijn:

  • Elektrostatische ontlading           
  • Breuk van een nulgeleider in het AC-net
  • Belastingen in- en afschakelen op het AC-net
  • Effecten van blikseminslag (direct of indirect) vanuit zowel het AC-net als vanuit de DC-bekabeling

Overspanning kan uren (of zelfs dagen duren), bijv. bij een breuk in de netwerkleiding. Soms duurt de overspanning slecht een aantal milliseconden. Echter, de amplitude van dergelijke kortstondige overspanning kan oplopen van millivolts (bijv. door elektrostatische ontlading) tot aan enkele tienduizenden (!) Volts (door bijv. indirecte blikseminslag).

Overspanning bij blikseminslag

Hoe wordt overspanning gekarakteriseerd?

Belangrijke parameters om overspanning te beschrijven zijn (fig. 2) :

  • Stijgtijd tf, uitgedrukt in µs
  • Helling S, uitgedrukt in kV/µs
  • Overspanningstijdsduur T, uitgedrukt in µs

De helling S en de overspanningstijdsduur T zijn belangrijke indicatoren of elektromagnetische straling schade aan of storingen in de apparatuur zal worden veroorzaakt. Hoe steiler S is, des te sterker zal de elektromagnetische straling zijn, en hoe langer T is, des te langer wordt het apparatuur aan de straling onderworpen. Bliksem en schakelhandelingen produceren een kortstondige, maar zeer steile helling (S).

Overspanningsduur

Overspanningsbeveiliging

Deze transiënte hoge spanningen, die geïnduceerd worden door de elektromagnetische effecten van bliksem en schakelhandelingen, berokkenen veruit de meeste schade aan installaties en apparatuur.

Het is dus noodzakelijk om je PV- en elektrische installatie van de juiste overspanningsbeveiligingen te voorzien. De aankomende weken zullen wij uitgebreid bloggen over hoe overspanningsbeveiligingen werken en hoe je tot de juiste keuze komt voor overspanningsbeveiligingen.

De Duramotion overspanningsbeveiligingen worden geleverd in een stevige Uv-bestendige behuizing met overdruk ventiel, Citel SPD’s, stevige wartels i.p.v. extra connectoren, en eventueel met monitoring. De Duramotion overspanningsbeveiligingen bieden de hoogste kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Heb je overspanningsbeveiliging (OSB) nodig voor je volgende klus? Plaats dan je bestelling via onze nieuwe OSB Configuratie Tool of bel 045-2033008 voor meer info.

Overspanningsbeveiliging