6 Producten die helpen met effectief kabelmanagement bij jouw zonnepaneelinstallatie
Door Samina Subhani
Geplaatst op 1 juli 2021
9

Correct uitgevoerd kabelmanagement zorgt niet alleen voor hogere rendementen uit het PV-systeem, het zorgt ook voor lagere (onderhouds-)kosten voor de installateur. Deze kostenbesparing voor de installateur komt voort uit het volgende: 1) monteurs en technici kunnen sneller installeren en inspecteren, en 2) tijdens onderhoudsbeurten is minder vervangingsmateriaal nodig. Dus, hecht jij waarde aan vakkundig werk én wil je de winstmarges vergroten? Kies dan voor deze 6 effectieve producten voor kabelmanagement voor jouw installaties.
In onze vorige blog ‘’Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten bij het kabelmanagement van een zonnestroominstallatie’’ hebben we uitgelegd welke fouten vaak worden gemaakt in kabelmanagement . In deze blog zetten we uiteen welke producten je kunnen helpen om het wel goed te doen. Lees dit artikel aandachtig door zodat jij het kabelmanagement al aan de voorkant goed kan inplannen en effectief kan uitvoeren.

1. Gebruik stringlabels

Zonnepanelen installeer je in strings. Het gebruiken van stringlabels kan het werk hierbij overzichtelijk en gemakkelijk maken. Stringlabels worden namelijk gebruikt omdat in grote systemen het aantal kabels en strings zeer snel zal oplopen. Middels de stringlabels kun je strings en omvormer ingangen van de string identificeren. Let er hierbij op dat de stringlabels uv-bestendig dienen te zijn. Zo bespaar je op het onderhoud. De labels helpen je daarnaast bij het vinden van storingen.

kabelmanagement zonnepaneelinstallatie

Bespaar tijd op het onderhoud door snel storingen te vinden met stringlabels.

2. De ene tie wrap is de andere niet…

Op een solardak varieert de temperatuur gemakkelijk tussen de 50 tot 60 graden celsius op een dag. Hierdoor zullen de metalen onderdelen van het zonnestroomsysteem krimpen en uitzetten, waardoor tie wraps mechanisch worden belast. Daarnaast worden de tie wraps blootgesteld aan (zure) regen, vrieskou, én jarenlange blootstelling aan Uv-straling. Een simpele kabelbinder, zoals een reguliere nylon tie wrap, zal daarom na enkele jaren onder dergelijke omstandigheden zijn vergaan. Hierdoor zal je vaker tie wraps moeten vervangen tijdens onderhoudsbeurten. 
Een reguliere tie wrap heeft een gemiddelde levensduur van 2 jaar. Om deze reden verkoopt Duramotion enkel UV-bestendige tie wraps gemaakt van PolyAmide (PA) 6.6. Deze tiewraps hebben een gemiddelde levensduur dat bijna 5 (!) keer langer is dan een gewone zwarte tie wrap. Geef dus een keer een paar euro extra uit aan de juiste tie wraps, hiermee bespaar je op termijn een paar honderd euro aan onderhoudskosten.

kabelmanagement zonnepaneelinstallatie

Kies voor kwaliteit, en gebruik tie wraps die tegen regen en UV-straling bestemd zijn.

3. Monteer snel kabels aan zonnepanelen: gebruik EdgeClips

Wanneer paneelkabels niet worden opgebonden kunnen junction-boxes en connector-aansluitingen onnodig mechanisch belast worden. Hierdoor verouderen dergelijke onderdelen sneller. Bovendien zijn loshangende kabels ook kwetsbaarder voor schade door bijvoorbeeld knaagdieren. 
Om snel en gemakkelijk kabels aan het paneelframe te monteren gebruik je zogeheten EdgeClips. Voor het gebruik van de Duramotion EdgeClips heb je geen gereedschap nodig, wat weer tijd (én geld) bespaart. De EdgeClips worden simpelweg op de framerand geklemd.Door het dubbelgehard verenstaal zijn ze bestand tegen hoge trekkrachten. Verder, omdat onze EdgeClips gecombineerd worden met PA 6.06 UV-bestendige tie wraps, kun je een loshangende paneelkabel ‘samenbundelen’ en vastmaken. Met een edgeclips zonder tiewrap ontstaan weer ongewenste lussen die elektromagnetische golven uitzenden. Ga dus voor waar vakmanschap en gebruik het meest effectieve materiaal om tijd te besparen en kwaliteit te realiseren.  

kabelmanagement zonnepaneelinstallatie

EdgeClips gebruik je zonder gereedschap en zijn makkelijk in gebruik.

4. Bescherm jouw bekabeling tegen scherpe randen en gebruik (Co-flex) mantelbuizen 

Co-flex mantelbuizen kun je gebruiken in verschillende situaties. Denk daarbij aan mechanische bescherming tegen scherpe randen en voorwerpen. Tevens realiseer je met de mantelbuizen een gescheiden aanleg in de draadgoot, oftewel wanneer de (+) en (-) kruizen. Ten slotte is er nog een esthetische reden. Als de opdrachtgever niet naar verschillende kleuren kabels wilt kijken kun je de mantelbuizen gebruiken om een rustiger aanzicht te bereiken.
Een Co-flex buis plaats je achteraf nadat je de bekabeling afgerond hebt. De mantelbuizen gebruik je wanneer je kabels door doorvoeren legt. Het isolatiemateriaal van solar kabels is immers relatief zacht terwijl de kabels bij verschillende scherpe randen komen te liggen. De scherpe randen tref je bijvoorbeeld langs een afgeknipte draadgoot, bij doorgeboorde gaten en de rails van de onderconstructie. 
Ten slotte bereik je een hogere mate van UV-bestendigheid. De kabels worden door de mantelbuizen niet blootgesteld aan de weersomstandigheden. In het assortiment van Duramotion tref je mantelbuizen en co-fles buizen gemaakt van UV-bestendige PA 6.6. De levensduur van dit materiaal is een factor 3 tot 5 langer dan dat van een reguliere mantelbuis. Nog meer efficiëntie dus! 

kabelmanagment duramotion

Gebruik Co-flex mantelbuizen om de bekabeling te beschermen.

5. Gebruik randbeschermers

Naast het gebruik van (co-flex) mantelbuizen kun je kiezen voor goede randbeschermers om de bekabeling te beschermen tegen scherpe randen. Een argument voor het gebruik van randbeschermers is vooral kostenbesparing. Randbeschermers zijn immers relatief goedkoop en effectief om scherpe randen van bijvoorbeeld de draadgoot af te schermen.

kabelmanagement zonnepaneelinstallatie

Een simpele en elegante oplossing: de randbeschermers.

6. Maak gebruik van de koning onder het kabelmanagement: de kabel- en draadgoot 

Ten slotte is de draadgoot een onmisbaar component voor effectief kabelmanagement van commerciële PV-systemen. Voor grote projecten wordt gemakkelijk honderden meters draadgoot gebruikt. Het is immers letterlijk en figuurlijk van belang om de bekabeling in goede banen te leiden. 
Let ook bij het gebruik van een draadgoot op scherpe randen en dek deze af met randbeschermers. Indien je dit nalaat en de kabels raken beschadigd loop je een grotere kans om isolatiefouten en vlambogen te creëren. Verklein de kans op vlambogen door het scheiden van de plus en min kabelbundels in de draadgoot en bind de plus en min kabels goed aan op de zijkanten van de draadgoot met minimaal 10 centimeter ruimte. Gebruik daarnaast UV-bestendige tie wraps bij de installatie. 
Niet alleen de tie wraps moeten tegen het weer kunnen. Bij een draadgoot is het van belang om rekening te houden met erosiebestendigheid. De corrosieklassen van het metaal in draadgoot is afhankelijk van de type oppervlaktebehandeling. En de benodigde corrosieklasse is afhankelijk van omgevingsfactoren zoals zure dampen, zoute lucht bijv. In onze volgende blog zullen we uitgebreid uitleggen in welke situatie welke materiaalbewerking (corrosieklasse) nodig is.

draadgoot kabelmanagment duramotion

Correct gebruik van een draadgoot langs een zonnepaneelinstallatie.

Ga voor de kwaliteit van Duramotion en haal alles uit jouw installatie

Duramotion is de leverancier van ’s werelds meest toonaangevende fabrikanten van kabelmanagementoplossingen voor zonnepanelen. De duurzaamheidssector is in een eindeloze concurrentiestrijd geworden. Kies daarom voor de juiste producten en oplossingen bij het monteren van uw zonnepanelen en bespaar op tijd en materialen, zodat jij en je klanten op lange termijn een commercieel voordeel kunnen pakken.